Pneumatiek

Wat is pneumatiek en waar wordt pneumatiek voor gebruikt?

Bij pneumatiek zorgen samengeperste gassen ervoor dat er een systeem in beweging wordt gebracht, meestal is dit lucht. Deze lucht wordt ook wel perslucht genoemd. De perslucht zorgt ervoor dat een pneumatisch systeem in beweging wordt gebracht.Voorbeeld van een (eenvoudig) pneumatisch systeemEen compressor zorgt ervoor dat de lucht wordt samengeperst tot een gewenst aantal bar. Aan deze compressor zit een pneumatische slang met een aantal ventielen. Deze ventielen zorgen er in de pneumatiek voor welke slang wel of geen perslucht krijgt. Verder zorgen de ventielen ervoor wat de druk van de perslucht is die door de slangen heen stroomt. Een ventiel is dus een soort schakelaar in de pneumatiek. Op het moment dat een ventiel open staat dan stroomt de perslucht door de slangen naar bijvoorbeeld een cilinder. De cilinder is pneumatische actuator en komt door middel van de pneumatiek in beweging. Doordat de cilinder in beweging komt wordt de pneumatische energie omgezet in bewegingsenergie. Dit zorgt ervoor dat er arbeid verricht kan worden.Pneumatiek wordt in verschillende machines en apparaten gebruikt. Zo is het open en sluiten van de deuren in treinen en bussen een pneumatisch systeem. Pneumatiek kun je hier herkennen door het sissende geluid dat je hoort wanneer de deuren openen en sluiten. Verder wordt pneumatiek ook gebruikt in gereedschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het vastdraaien van schroeven of bouten. Daarnaast kan pneumatiek gebruikt worden bij machinelijnensystemen in de procesindustrie.

Wat zijn de voordelen van pneumatiek?

Pneumatiek als aandrijftechniek heeft een aantal voordelen. Pneumatische systemen hebben namelijk een lage kostprijs en het is ook nog eens een betrouwbaar systeem. Daarnaast kent pneumatiek nog een aantal voordelen, namelijk:

  • flexibel;
  • eenvoudig op te slaan;
  • eenvoudige bediening;
  • besturing is eenvoudig;
  • lucht is samendrukbaar;
  • licht gereedschap;
  • niet gevoelig voor temperatuurverschillen (behalve condens in de leidingen);
  • brand- en explosieveilig (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omgeving).

Pneumatiek setup

Levertijd
Niet op voorraad? Levering doorgaans binnen 7 dagen. Wij doen er alles aan om binnen deze termijn te leveren. Mocht het door omstandigheden niet mogelijk zijn, nemen we contact met u op voor eventuele vervolgstappen.